A napirend elfogadása előtt Wittinghoff Tamás, polgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy a rendkívüli testületi ülés összehívásának oka: veszélybe került a Zombori úti idősotthon működése. Az intézmény eddigi működtetője az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség teljes ellehetetlenítésére törekszik a magyar állam. A kormány ugyanis ma szimpátia alapján kívánja eldönteni, hogy melyik vallási közösség tekinthető egyháznak.

Első napirend előtti hozzászólóként Monostori-Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) megköszönte a Kossuth Lajos utcában élők türelmét az útszakasz felújítása alatt. Még egy kis kitartást kért a lakóktól a rekonstrukció végéig. A műszaki ügyosztálytól kérte, egyeztessenek a kivitelezővel, hogy az aktuális munkafolyamatokat naprakészebben kommunikálják az ott lakók felé.

Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője válaszában elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a kivitelezővel. Abban maradtak, hogy minden pénteken megküldi a kivitelező a műszaki ügyosztály felé, hogy milyen munkálatok következnek a rákövetkező héten. De ismét felveszik a kapcsolatot a céggel és kérik, hogy minél pontosabb tájékoztatást adjanak az utcában élőknek.

Török István, képviselő egy lakos kérését tolmácsolta. Kamaraerdő felől Budatétény irányába haladó út mentén félmeztelen prostituáltak állnak az út mentén. Bár tudja, hogy nem Budaörs közigazgatási határán belül van a probléma, ennek ellenére kérte a hivatalt, hogy vegye fel a kapcsolatot a rendőrkapitánysággal.

Wittinghoff Tamás, polgármester elmondta, hogy a budaörsi közterület-felügyelők a közigazgatási határon kívül nem intézkedhetnek. Ő is felkérte a műszaki ügyosztályt, hogy jelezze a problémát a rendőrkapitányság felé.

Dr. Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) érdeklődött, hogy halad a Kertész utcai beruházás, és mikorra várható a munkálatok befejezése. Ezen kívül a Szerviz út melletti zajvédő fal építéséről kérdezett.

Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője válaszában elmondta, hogy a Kertész utca felújítása ütemterv szerint halad, nem érkezett panasz a lakóktól, úgy tűnik, a kommunikáció is rendben zajlik a kivitelező és a lakosság között. A munkálatok befejezési határideje szeptember közepe, a kivitelező az előre eltervezett ütemben végzi a munkálatokat. A zajvédő fal elemeinek beemeléséhez a kivitelező kérésére félpályás útlezárásra került sor. A munkánál szeptember hónap a befejezési határidő, várhatóan a kivitelező határidőben be fogja fejezni.

Első napirendi pontként, jogszabályváltozás miatt módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. A technikai változtatás lényege, hogy a közmeghallgatás időpontja előtt is lehetőség van írásban kérdéseket és észrevételeket beküldeni. Wittinghoff Tamás, polgármester mindehhez azt tette hozzá, hogy az új szabályozás lehetővé tette volna az online közmeghallgatás alkalmazását is, de az önkormányzat ragaszkodik a hagyományos, személyes jelenléttel megtartott közmeghallgatáshoz. Egyébként a budaörsieknek ezeken az alkalmakon kívül is számtalan és folyamatos lehetőségük van, hogy észrevételeiket, panaszaikat eljuttassák az önkormányzathoz – tette hozzá.

Második napirendi pontként jóváhagyták a Zombori úti idősek otthona fenntartóváltását. A jelenlegi fenntartót, a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget az állam több mint tíz éve szisztematikusan üldözi, igyekszik pénzügyileg ellehetetleníteni. Mára ez a folyamat odáig jutott, hogy az általuk fenntartott intézmények is végveszélybe kerültek. Mindezeket észlelve a Polgármesteri Hivatal már 2023. év második felében elkezdte a felkészülést arra az esetre, hogy ha a szolgáltató bejelentené a működés ellehetetlenülését. 2024. júliusában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszózta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség valamennyi bankszámláját, így teljes mértékben lehetetlenné vált a szolgáltatásaik további fenntartása. Mivel az idősek gondozása és ellátása nem szünetelhet egy percre sem, a feladatot Budaörs Város Önkormányzata visszavette, és a továbbiakban, augusztus 15-től az Esély Szociális Társulás keretei között működteti tovább. A testület döntött a feladatellátáshoz szükséges források biztosításáról is.

A napirendi pont vitájában Monostori-Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arra emlékeztetett, hogy az Iványi Gábor féle egyház rengeteg idősről, nehéz sorsú gyerekről, hajléktanról és bántalmazott anyáról gondoskodott. Ez most mind veszélybe került.

Dr. Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arról beszélt, hogy az egyházi státuszukat még 2010-ben vonta meg az állam, amelynek törvénytelenségét hosszú évek után állapította meg az európai bíróság és arra kötelezte a magyar államot, hogy kárpótolja az egyházat az ez idő alatt elveszített egyszázalékos felajánlások miatt, ami az idők során milliárdos szintet ért el. Ez azonban nem történt meg. Így vált lassan önhibáján kívül fizetésképtelenné az egyház, amelyik éppen az államtól vállalt át feladatokat.

Wittinghoff Tamás, polgármester felidézte, hogy az egyházat már a rendszerváltás előtt is üldözték. Korábban viszont maga Orbán Viktor is olyannyira elismerte ezt az egyházat, hogy az első két gyermeküket, Ráhelt és Gáspárt még Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője keresztelte meg. Sőt, ő adta össze Lévai Anikót és Orbán Viktort is. Miután Iványi kifogásolni kezdte, hogy Orbán Viktor demokrácia ellenes útra lépett, a miniszterelnök bosszút esküdött ellene. A polgármester arra is kitért, hogy elítéli, amiért a nagy egyházak egyáltalán nem vállalnak szolidaritást az üldözött egyházzal.

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a következő idézetet olvasta fel Iványi Gábortól: “Ami most a legfájóbb az az, hogy emberek szájából veszik ki a kenyeret, a gyógyszert, gyerekek jövőjét teszik reménytelenné, idős emberek sorsával játszanak.”

A következő napirendi pontként jóváhagyták a képviselők a Templom tér 12. épület energetikai korszerűsítése során felmerült pótmunkák elvégzéséhez szükséges forrás biztosítását.

Majd elfogadták egy, a Sport utcában található ingatlan értékesítésére kiírt pályázat nyertesét.